Supplier onboarding op SAP Ariba – communicatie is de weg tot succes

17-6-2019

Supplier onboarding op SAP Ariba - communicatie is de weg tot succes

Tussen 4 en 6 juni was Experis Ciber aanwezig bij SAP Ariba Live, deze keer vanuit het zonnige Barcelona. Ruim 3.000 aanwezigen hadden de kans om in ruim 100 sessies meer te weten komen over SAP Ariba. Bij de sessies op dit event zijn klanten én leveranciers aanwezig als speakers, wat interessante inzichten vanuit beide oogpunten oplevert. Tijdens deze sessies viel mij één specifiek ding op: een veelvoorkomend probleem is de onboarding van leveranciers op SAP Ariba.

Bij velen blijkt dit een moeizaam traject te zijn; het is lastig om de leveranciers waar je als bedrijf zaken mee doet aan te laten haken op het SAP Ariba Network. Leveranciers zien niet altijd het nut en de noodzaak om zich te registreren voor het SAP Ariba Network. Daarnaast is het mogelijk dat een inkopend bedrijf naast SAP Ariba ook gebruik maakt van SAP Concur en SAP Fieldglass; twee SAP-oplossingen die ook te maken hebben met supplier onboarding. Om deze eerste hobbel weg te nemen vormt Ariba samen met Concur en Fieldglass vanaf nu de “Intelligent Spend Group”. Door deze samenvoeging zou de supplier onboarding al beter moeten integreren.

SAP Ariba Network – wat zijn de voordelen?

Voor inkopende bedrijven en leveranciers is het SAP Ariba Network the place to be! Het SAP Ariba Network is het grootste B2B network ter wereld. Jaarlijks wordt er voor zo’n 22 biljoen euro verhandeld tussen bedrijven. Drie biljoen hiervan verloopt via het SAP Ariba Network. Gebruik maken van SAP Ariba loont dan ook. Een aantal simpele cijfers: door gebruik van Ariba kan een afname tot 60% in operationele kosten plaatsvinden; is er 50-70% snellere transactieverwerking in de gehele keten; wordt het door elektronische uitwisseling van documenten minder foutgevoelig en is de transactiedata 45-60% meer accuraat; is er een mogelijkheid om een omzetgroei tot 30% te behalen bij bestaande klanten, en verbetert klantbehoud tot 15%.

connected city through sap ariba
Bij het SAP Ariba Live event werd nogmaals duidelijk dat supplier onboarding een moeizaam traject is: het is lastig om de leveranciers waar je zaken mee doet aan te laten haken op het SAP Ariba Network.

Dat SAP Ariba Network klinkt te mooi om waar te zijn…

Al deze percentages zien er mooi uit. Wij zijn geen verkopers, al lijkt het er op dit moment wel op. Echter, dit soort cijfers zijn niet zomaar te behalen. Hier moet je als inkopend bedrijf, maar ook als leverancier, zeker iets voor doen. Tijdens SAP Ariba Live bleek keer op keer weer dat de belangrijkste factor rondom supplier onboarding communicatie is. Als je als inkopend bedrijf gebruik gaat maken van SAP Ariba, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan je leveranciers. Hierdoor krijgen je leveranciers de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden op de wijzigingen die voor hen relevant zijn. Wanneer je deze switch aan je leveranciers laat weten, zorg dan dat je open en transparant communiceert; met een goede samenwerking maak je een succes van je switch naar het SAP Ariba Network. Dit doe je door bij beide partijen één vaste contactpersoon aan te wijzen. Hierdoor verkort je de gesprekslijnen, is er amper ruis op de lijn en is het altijd duidelijk wie met wie praat. In dit gehele onboardingproces zullen beide partijen een actieve rol moeten nemen. Zorg er daarnaast voor dat beide partijen hun verwachtingen uitspreken; dit schept duidelijkheid. Het vaststellen van deadlines en uitspreken van actiepunten zijn essentieel hierin!

Verschillende talen

Als je gebruikt maakt van internationale leveranciers is duidelijkheid scheppen wellicht lastiger. Zorg er daarom zo veel mogelijk voor dat de personen die met elkaar spreken dezelfde moedertaal hebben. Hierdoor verklein je de kans op spraakverwarring met alle gevolgen van dien. Het spreken van dezelfde taal kun je op meerdere manieren opvatten; laat bijvoorbeeld geen technisch persoon met een functioneel persoon praten. Deze twee zullen elkaar niet begrijpen, wat ook hier de kans op spraakverwarring groot maakt. Elk bedrijf dat gebruik maakt van het SAP Ariba Network heeft een account. Elk account heeft ook een administrator, waarvan de contactgegevens inzichtelijk behoren te zijn. In de praktijk is dit helaas niet zo. Zorg ervoor dat de contactgegevens van deze administrator actueel zijn. Er is niets zo vervelend dan een connectie met een leverancier of inkopend bedrijf maken om er vervolgens achter te komen dat de contactgegevens niet actueel zijn. Het kost vaak onnodig veel tijd om deze gegevens te achterhalen.

Hoe helpt Experis Ciber?

Inmiddels hebben onze consultants al de nodige ervaring opgedaan rondom supplier onboarding. Experis Ciber probeert zo veel mogelijk de communicatiepunten in haar achterhoofd te houden bij het aansluiten van leveranciers. Daarnaast hebben wij een unieke supplier onboarding methodiek ontwikkeld waarmee wij erin slagen om in een versneld tempo leveranciers te kunnen onboarden. Benieuwd hoe wij kunnen helpen bij het onboarden van leveranciers? We komen graag bij je langs.

Business Thema's

Partners van deze blog

SAP

Kennismaken?

info@ciber.nl

Binnen één werkdag reactie

Onze locaties

Bekijk onze locaties

Contact
2.0.2