ERP in de Cloud: we doen het ‘The Netflix way’

26-4-2018

ERP in de Cloud: we doen het ‘The Netflix way’

Een avondje bingewatchen met Netflix? Op het eerste oog heeft de streaming-gigant weinig met kern bedrijfsprocessen als inkoop, financiën, verkoop of voorraadbeheer te maken. Maar stiekem vinden we het best handig hoe Netflix werkt. En eigenlijk zouden we hun gemak en slimmigheden best naar de werkvloer willen transporteren. Waarom? Omdat wat we privé meemaken steeds sterker vervlochten raakt met hoe we ons zakelijk leven inrichten.

Deze trend is al een tijdje in opmars en manifesteert zich het duidelijkst in Software as a Service, oftewel SAAS. Daarbij schaffen klanten software niet zelf aan, maar nemen deze af als onlinedienst. De softwareleverancier zorgt voor onderhoud, beheer en de laatste updates. Klanten hoeven dus niet langer na te denken over de laatste ontwikkelingen, maar krijgen die vanzelf aangeleverd en wel vier keer per jaar. Wederom een beetje zoals Netflix, dat ons reikhalzend doet uitkijken naar het nieuwste seizoen van onze favoriete serie.

Bij SAP leveren we onze ERP (Enterprise Resource Planning) - software op basis van Software as a Service. Vanuit de public cloud, wordt ook wel vaak gezegd. De voordelen? Dat onze klanten altijd en overal bij hun gegevens kunnen, of ze nu op een desktop, tablet of mobieltje aan het werk zijn. Hierbij maken we meer en meer gebruik van vormen van kunstmatige intelligentie, zoals machine learning om de gebruiker te helpen in het sturen van acties en vaste taken maximaal te automatiseren. Het ERP-systeem leert automatisch op basis van eerder ingevoerde gegevens om bijvoorbeeld klantfacturen met inkomende betalingen af te letteren. Een ander voorbeeld is voorspellen wanneer inkoopcontracten verlopen: niet alleen op basis van gemaakte afspraken maar ook rekening houdend met alle uitgevoerde transacties. Ook hier ligt een parallel met Netflix, dat gebruikers tips geeft voor films of series op basis van hun kijkgedrag in het verleden.

Het is geweldige technologie, toegepast in de bedrijfsprocessen, die veel impact heeft op de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Klanten hebben niet alleen scherper inzicht in hun processen, ze hoeven zich ook niet meer door duizenden gegevens heen te worstelen. Stel dat je 10.000 orders per week uitlevert, dan zorgt het systeem ervoor dat het gros automatisch verwerkt wordt en dat je alleen voor de uitzonderingsgevallen een notificatie krijgt. Alle informatie is realtime waardoor je direct ziet welke orders het afgelopen uur zijn geboekt en welk effect dit heeft op bijvoorbeeld de omzet van het komende kwartaal. Een grote stap voorwaarts, als je bedenkt dat informatie op dit moment vaak erg achterhaald is en rapportages meestal gaan over gegevens van gisteren of vorige week.

Relaxed
Het is geweldige technologie, toegepast in de bedrijfsprocessen, die veel impact heeft op de efficiëntie van de bedrijfsvoering

In mei lanceren we een spannende noviteit: spraakherkenning in onze ERP-cloudsoftware. Dat betekent dat je kunt vragen wat bijvoorbeeld de winstgevendheid van een divisie is, wat de omzet is bij een bepaalde klant of welke facturen nog openstaan. En dat doe je dus niet door je vraag in te typen, maar door hem hardop te stellen in je kantoor, in je huiskamer of op de fiets. Net als je Siri of Alexa vraagt wat het weer wordt en of er files zijn. Misschien lijkt het voor sommigen nog ietwat op sciencefiction in de kantoortuin, maar ik denk dat onze interactie met systemen compleet gaat veranderen de komende paar jaar.

Onze strategische focus? ERP in de cloud steeds meer automatiseren voor alledaagse activiteiten op basis van de laatst beschikbare technologie met de gebruiker in het middelpunt. En blijven focussen op trends. Hebben we over vijf jaar nog een telefoon? Werken we nog op beeldschermen? Rijden we nog zelfstandig auto? Laatst liet ik tijdens een presentatie een cassettebandje met een potlood zien. De meeste mensen herinnerden zich hoe we daar twintig jaar geleden mee zaten te priegelen, maar mijn kinderen hebben echt geen idee. Zo snel gaat het dus.

Al deze ontwikkelingen en hoe ze toegepast moeten worden bespreken we met onze klanten. Zij hebben dan ook een sterke invloed hebben op de toekomstige release. Cruciaal, want zo weten we bij SAP nog beter waar eindgebruikers in hun dagelijks werk behoefte aan hebben. En zo kunnen we dat ook beschikbaar maken. Stel je voor dat Netflix een soortgelijk forum biedt om het plot van een serie door de kijkers te laten beïnvloeden!

De jonge generatie die nu in het bedrijfsleven aan de slag gaat, heeft een beeld dat de werkprocessen er hetzelfde uitzien als de apps op hun telefoons en tablets. Zij gaan onze way of working vormgeven. En voor bedrijven ligt daar de grootste uitdaging. Met de kernbedrijfsprocessen onderscheidt een bedrijf zich niet meer van de concurrentie. Als die worden uitbesteedt, komt er juist ruimte om te investeren in waar het echt om draait: innovatie voor differentiatie en een open, frisse blik naar de toekomst om te groeien en tijd te besteden aan de klanten.

Business Thema's

IT-Trends

Partners van deze blog

SAP

Kennismaken?

info@ciber.nl

Binnen één werkdag reactie

Onze locaties

Bekijk onze locaties

Contact
2.0.2