De concurrentie bijbenen met een blik op de toekomst: SAP Analytics Cloud accelereert in 2019

21-5-2019

De concurrentie bijbenen met een blik op de toekomst: SAP Analytics Cloud accelereert in 2019

Lees ook de voorafgaande blogs "Analytics Cloud in 2019: SAP gooit de beuk erin!" en "Een andere blik op SAP Analytics Cloud"!

Het is ondertussen vier maanden geleden dat ik de kans kreeg om kennis te maken met de beta versie van de application designer in SAP’s Analytics Cloud (SAC). Ongeveer twee weken geleden heeft SAP de application designer wereldwijd voor alle klanten gelanceerd; een van de grootste updates voor SAC tot nu toe. De softwaregigant uit Walldorf stopt daar echter niet; SAP gaat op verschillende vlakken de concurrentie aan met zijn tegenspelers. Na het bijwonen van een roadmap-presentatie en het uitwisselen van gedachten met SAP afgelopen dinsdag, neem ik jullie graag door de ambities voor SAC in 2019.

Roadmap SAP Analytics Cloud
De softwaregigant uit Walldorf stopt niet; SAP gaat op verschillende vlakken de concurrentie aan met zijn tegenspelers.

Let’s undo/redo

De grootste knaller eerst: SAP brengt eindelijk de undo/redo functionaliteit naar Analytics Cloud. Dit is misschien niet het meest interessante roadmap-nieuws, maar het is veruit de – door klanten – meest aangevraagde functionaliteit. SAP benadrukte de moeilijkheid om een dergelijke functie uit te rollen binnen SAC en gaf als reden voor de relatief late implementatie aan dat de specifieke code van de functie van toepassing moet zijn op elk deel van de door de browser gehoste omgeving. De update komt dit jaar en ik ben blij dat ik ermee aan het werk kan!

Live browser-based blending

Maar als de undo/redo button niet het meest interessante roadmap-item is, wat dan wel? Omdat het een van haar sterkste punten is, streeft SAP ernaar om live browser-based blending naar Analytics Cloud te brengen. Dit betekent dat live data connecties nu dezelfde real-time datalink functies kunnen gebruiken als geïmporteerde datasets. Later in het jaar komt live-data support voor smart predict functies ook op de roadmap. SAP’s doel is hier om “de lijnen tussen import en live data te laten vervagen”, en daarmee gebruik te maken van hun meest onderscheidende functionaliteit als het gaat om klanten die hun gegevens liever buiten de cloud houden. Belangrijk is dat SAP deze gedachtegang ook vast wil houden in de toekomst. Dit is een slimme zet, aangezien SAP de nadruk legt op hun Cloud-first strategy, maar daarbij niet de on-premise prefererende klanten vergeet.

Application design: dit is pas het begin

Een andere component waar we veel grote verbeteringen in de komende maanden kunnen verwachten is de application designer (AD). Met de laatste update legt SAP de fundering voor wat het zelf noemt ‘the best place for IT-users’ binnen Analytics Cloud. Op dit moment biedt de applicatiedesigner basale functies die vergelijkbaar zijn met wat je binnen SAP Lumira of Design Studio kan vinden, zoals embeddadle widgets, APIs en scripting via een subset van Javascript. Op de AD roadmap voor de rest van dit jaar staan compatibiliteit voor mobiele apparaten (Android!), meer R-widgets (collecties van herbruikbare widgets) en zelfs klant-specifieke widgets.

Zoektocht naar inzichten: KPIs en Global Search

Gedurende de presentatie gaf SAP een sneak peek in een van de nieuwste SAC beta functies (nog onderdeel van SAP Labs): de homepagina’s nieuwe ‘Today’s News’ feed. Deze zal gevuld worden met KPI-tegels welke onderdeel zijn van de ‘Search to Insight’ functionaliteit. Gebruikers kunnen deze KPIs aanpassen en zich erop abonneren, al is de opslaglocatie van deze KPIs nog niet bekend (SAP onderzoekt de ontwikkeling van een dedicated KPI-repository). In tegenstelling tot andere Search-to-Insight functies zullen deze KPI-tegels echter niet beperkt zijn tot hun directe context (stories of modellen) en zullen deze gegevens van de SAC-gebruiker kunnen zoeken en combineren. Dit geldt ook voor de nieuwe Global Search functie, die gebruikers in staat zal stellen om waardevolle conclusies uit data uit verschillende modellen te trekken, zonder zich zorgen hoeven te maken over waar deze data gebruikt wordt. Terwijl dit alles er veelbelovend uitziet, is het nog steeds te vroeg om hun volledige omvang aan mogelijkheden in te schatten. Ik denk op dit moment echter dat er een grote kans is dat deze de oplossing kunnen zijn voor veelvoorkomende vragen en problemen van klanten, wat ik als een goed teken zie.

Het Analytische hart

SAC heeft een centrale positie in de roadmap van SAP; er word actief ingezet om SAC te positioneren als ‘het analytische hart van de intelligente enterprise’. De ambitie voor de toekomst is om gelijke aandacht te verdelen aan BW en HANA integratie, waar BW klanten die Lumira en AFO gebruiken overgehaald moeten worden door de nieuwe en evoluerende applicatiedesigner in SAC. Verder zullen de embedded analytics in oplossingen zoals SuccessFactors, Hybris en Ariba naadloos getransformeerd worden tot SAC Mashups, die op hun beurt weer geïntegreerd kunnen worden in Analytics Cloud, mits de klant de benodigde licenties heeft. Verder op de horizon liggen meer natural language integraties die SAC toestaan om plugins van derden te gebruiken, zoals Alexa (waarvoor interne tests al worden uitgevoerd). Alles bij elkaar genomen lijkt het erop dat SAP hard aan het werk is om SAC’s positie in de intelligent enterprise te verstevigen, in gedachten houdende wat SAP ‘the next big wave of Analytics’ noemt (te zien in de figuur hieronder, gepubliceerd door SAP). Oftewel, als je al klant bent van SAP, wordt SAP Analytics Cloud steeds meer het overwegen waard.

SAC info

 

Analytics Cloud… what else?

Natuurlijk staan er vele andere updates gepland die (nog) niet op de roadmap staan. Om deze blog niet té lang te maken, hieronder enkele interessante toekomstige updates:

  • Pivot-style analyse of BW queries.
  • Live connectie AFO tot Analytics Cloud voor BW en HANA.
  • Push-and-pull model integratie met S/4HANA (op de roadmap).
  • Broadcasting, scheduling en mobile support voor Android (ja, hier wachten we nog steeds op!).
  •  SAP-hosted R server support (op de roadmap).
  • Verbeterde phrase interpretation voor Natural Language Processing (NLP) (op the roadmap).
  • Connecties met IBP, de SAP Data Hub en meer…

Al met al ben ik erg blij met SAP’s ambities voor Analytics Cloud dit jaar. Alhoewel er nog steeds stappen gezet moeten worden naar een toegankelijke benadering tot Predictive Analytics en Machine Learning, is de nadruk op integratie, connectiviteit en de implementatie van – wat ik zie als – essentiële functionaliteiten voor front-end BI-oplossingen meer dan welkom. Op de toekomst!

#BuildToLast #MakeForChange

Business Thema's

IT-Trends

Partners van deze blog

SAP

Kennismaken?

info@ciber.nl

Binnen één werkdag reactie

Onze locaties

Bekijk onze locaties

Contact
2.0.2