De Business Intelligence van morgen: een nadere blik op SAP Data Warehouse Cloud

25-9-2019

De Business Intelligence van morgen: een nadere blik op SAP Data Warehouse Cloud

Als de afgelopen jaren in de IT ons één ding hebben geleerd, dan is het wel dat de digitale transformatie onze business naar de cloud verplaatst. Als één van 's werelds grootste leveranciers op de IT-markt voor ondernemingen illustreerde SAP deze ontwikkeling in 2015 toen het bedrijf Analytics Cloud (SAC) lanceerde als het toonaangevende platform binnen zijn BI-portfolio. Dit jaar zet de reus uit Walldorf een volgende stap met Data Warehouse Cloud en maakt het zich op voor een Q4-release. Maar wat onderscheidt de nieuwe BI-oplossing van SAP in een markt verzadigd met SaaS-aanbiedingen?

In navolging van de markt blijft SAP haar 'Cloud First' en 'Keep the core-clean' principes naar zowel nieuwe als gevestigde klanten doorzetten, ongetwijfeld met het oog op de verwachte marktgroei van het cloud-segment (in vergelijking met dat van on-premise). Ondanks uitgebreide campagnes en gerichte marketing is het echter niet voor alle klanten duidelijk hoe ze deze digitale shift correct kunnen doorvoeren, aangezien de vraag naar out-of-the-box functionaliteit die werkt zonder extra ontwikkeling groeit. Met de onthulling van Data Warehouse Cloud (DWC) eerder in mei lijkt SAP in te spelen op een aantal belangrijke klantzorgen door een flexibel, schaalbaar product aan te bieden dat direct na deployment kan voldoen aan verschillende behoeften in het BI-landschap van bedrijven.

SAP Data Warehouse Cloud

 

De shift naar Cloud BI

Toen SAP vier jaar geleden zijn vernieuwde Analytics Cloud (voorheen Business Objects Cloud) lanceerde, verklaarde het hoofd van augmented BI & Analytics van SAP al dat het zeer moeilijk was om te innoveren op een oudere software stack. Om deze reden moest er voor de ontwikkeling van SAC een ander perspectief en een nieuwe architectuur worden bedacht. Vandaag ontwerpt SAP Data Warehouse Cloud met diezelfde instelling, vanuit een gedachte die ook stelt dat: ‘…de business-users degenen zijn die problemen proberen op te lossen. De IT-mensen zijn de enabler'. Deze notie, gecombineerd met de cloud-gebaseerde architectuur van DWC, benadrukt de verschuiving in het paradigma dat SAP voor deze toevoeging aan hun BI-portfolio hanteert: Data Warehouse Cloud wordt aangeboden als een schaalbaar, pay-per-use enterprise datawarehouse in de cloud, voornamelijk gericht op zakelijke gebruikers. De onderscheidende eigenschap hier is dat delen van de oplossing naar behoefte kunnen worden uitgeschakeld of vermindert in capaciteit, waardoor klanten een goed inzicht hebben in hun kosten. Als we kijken naar de architectuur van DWC, dan is de HANA in-memory database de basis voor de architectuur van DWC, wat het geval is bij de meeste van de hedendaagse SAP-oplossingen. De nadruk ligt hier niet alleen op de prestaties, maar ook op de HANA Cloud Services (waarvan DWC de eerste van de komende jaren) die de integratie van een grote verscheidenheid aan bronnen in Data Warehouse Cloud mogelijk maken. Deze bronnen omvatten cloud-, on-premise en hybride systemen van SAP of externe leveranciers en kunnen worden ingezet voor het ontsluiten van heterogene data (waaronder gestructureerde, semi-gestructureerde en ongestructureerde formaten).

Een nadere blik op SAP Data Warehouse Cloud
Wat onderscheidt de nieuwe BI-oplossing van SAP in een markt verzadigd met SaaS-aanbiedingen?

Dan de hamvraag: Gaat Data Warehouse Cloud BW vervangen? Zoals u misschien al geraden heeft, is het antwoord nee. SAP biedt DWC aan als aanvullende oplossing voor klanten die al een on-premise datawarehouse hebben, om het gebruik van cloud-gebaseerde gegevensbronnen te promoten en te vergemakkelijken. In plaats van volledig volwassen producten zoals BW/4HANA of SQL Data Warehouse (HANA Native) te vervangen, kan DWC naast deze aanbiedingen bestaan en klanten een 'best of both worlds' (of 'hybride') benadering bieden, waardoor ze gebruik kunnen maken van de voordelen van het cloud-hosted datawarehouse en kunnen experimenteren met nieuwe technologieën in combinatie met geavanceerdere 'traditionele' modelleeropties. Gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen de twee systemen en in beide systemen worden verrijkt, waarna het ook mogelijk is om ze te publiceren naar een front-end tool zoals Analytics Cloud. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat DWC wordt geleverd met standaard business content, die input bevat voor gebruik in SAC’s Industry Templates. Hoewel ik denk dat dit het dichtste bij een 'BI Valhalla' is als men kan komen in de huidige markt, kan de praktische kant (lees: financiële implicaties) van dit hybride scenario het buiten bereik brengen voor klanten die terughoudend zijn ten aanzien van grote investeringen op BI gebied.

 

SAP Data Warehousing

 

Spaces: focus op business users

In het kader van de Intelligent Enterprise is DWC echter ook bedoeld om klanten die op zoek zijn naar een manier om hun IT-landschap te positioneren in de maatschappij van morgen, aan te zetten tot toekomstgericht denken. Hier toont DWC nog een van zijn sterke punten: toegankelijkheid. De onderneming van morgen wil de kloof tussen business en IT dichten, wat zich (in zekere zin) vertaalt in de hedendaagse behoefte aan self-service BI. Business personeel wil inzicht hebben in hun activiteiten zonder voortdurend een beroep te moeten doen op hun IT-afdeling. Data Warehouse Cloud biedt een verfrissende blik op de traditionele werkruimte, waar zakelijke gebruikers gebruik kunnen maken van data acties, transformaties en berekeningen in een uitgebreide en gebruiksvriendelijke omgeving. Deze blauw/grijze interfaces, door SAP 'Spaces' genoemd, weerspiegelen de huisstijl van andere SAP tools zoals Analytics Cloud of SQL Data Warehouse, wat een vertrouwd gevoel geeft aan mensen die deze producten al eerder hebben gebruikt.

De Spaces binnen DWC kunnen worden gegroepeerd in overeenstemming met de branches van een onderneming en gebruik maken van een natuurlijke taalindex (NTI) om bedrijfsterminologie te vertalen naar in-app semantiek. Deze methode van datarepresentatie stelt zakelijke gebruikers in staat om belangrijke informatie in één oogopslag te herkennen en is een leuke manier om mensen vertrouwd te maken met hun gegevens. In meer technische termen kunnen Spaces worden gezien als vervanging van de schema's, info areas of containers uit de huidige SAP BI-oplossingen, die toegang bieden tot zowel grafische als SQL-weergaven voor data-editing (waarbij de laatste waarschijnlijk meer geschikt is voor gebruik door IT). Gegevens uit gevestigde bronnen zoals BW/4HANA kunnen virtueel (via Smart Data Integration) of permanent worden benaderd; het vervagen van de lijnen tussen deze methoden is een van de belangrijkste aandachtspunten van SAC en zal ook een belangrijk aspect van DWC zijn. SAP stelt ook dat gebruikers hun Spaces kunnen verrijken met gegevens die afkomstig zijn van externe webservices, wat suggereert dat naadloze datamixing ook snel een realiteit zal zijn. Dit alles betekent niet per se dat zakelijke gebruikers alle fun krijgen in de nieuwe omgeving, aangezien IT-gebruikers zich kunnen verdiepen in aspecten zoals autorisaties (waarvoor DWC een eigen beheer heeft), prestatie-instellingen (geheugentoewijzing) en het creëren van herbruikbare templates of standaardmodellen. Uiteraard zal deze rolverdeling verschillen tussen klanten op basis van hun wensen en behoeften.

Hoewel Data Warehouse Cloud misschien niet de private cloud versie van SAP BW/4HANA is die sommigen verwachtten, biedt het een ervaring die meer is toegesneden op de zakelijke gebruiker en beter past in het spoor van het vlaggenschipproduct Analytics Cloud. Ik geloof dat dit een aanpak is die belangrijke toegevoegde waarde heeft voor SAP's portfolio, waardoor hun oplossingen dichter bij de grote groep zakelijke gebruikers komen te staan die meer mogelijkheden wil zonder bijkomende complexiteit.

Conclusie?

Met Data Warehouse Cloud maakt SAP zijn BI-portfolio in de cloud compleet. In combinatie met SAC biedt DWC klanten een end-to-end BI-omgeving in de cloud die flexibel is wat betreft gebruikskosten. Hoewel er nog steeds vragen onbeantwoord blijven, (Hoe nauw is de (embedded) integratie tussen SAC en DWC? Wat zijn de concrete mogelijkheden voor externe datamixing in DWC? Hoe breed is het draagvlak in de markt voor het hybride scenario van SAP?) denk ik dat SAP de juiste richting in slaat om te voldoen aan de eisen van klanten op het gebied van business intelligence.

DWC is de eerste stap naar een datalandschap dat zich volledig in de cloud bevindt, terwijl gebruikers van alle expertiseniveaus gebruik kunnen maken van de kracht van SAP's analytische applicaties. Nu dat SAP samen met partners en pionierende klanten de functionaliteiten van DWC uit de doeken begint te doen, is het ontdekken hoe het product zich verhoudt tot directe concurrenten zoals Amazon Redshift, Microsoft Azure SQL of Snowflake EDW.

Geïnteresseerd in meer SAP Data Warehouse Cloud? Meld je aan voor de bèta via SAP’s website.

Business Thema's

IT-Trends

Partners van deze blog

SAP

Kennismaken?

info@ciber.nl

Binnen één werkdag reactie

Onze locaties

Bekijk onze locaties

Contact
2.0.2