Analytics Cloud in 2019: SAP gooit de beuk erin!

7-2-2019

Analytics Cloud in 2019: SAP gooit de beuk erin!

Lees ook de opvolgende blogs "Een andere blik op SAP Analytics Cloud" en "De concurrentie bijbenen met een blik op de toekomst: SAP Analytics Cloud accelereert in 2019"!

SAP's cloud-gebaseerde front end oplossing, Analytics Cloud (SAC), is al langere tijd bezig is met een inhaalslag. Dit jaar lijkt het er op dat er voor ons SAP-liefhebbers een aantal écht belangrijke verbeteringen aan de horizon verschijnen. Samen met mijn collega Dirk de Vries en een handjevol andere SAP consultants kreeg ik de kans om een kijkje te nemen in de glazen bol van SAC door deel te nemen aan de SAC Codejam. Deze kans grepen wij dan ook met beide handen aan!

sap analytic cloud
SAP gaat dit jaar serieuze stappen zetten met Analytics Cloud!

Integratie: breder en dieper

SAP zet de koers van vorig jaar door en zal in 2019 de verdere integratie van SAC in de SAP-portefeuille continueren. Embedded analytics in tools als C4C, Concur en SuccessFactors zullen uiteindelijk (geleidelijk) worden uitgefaseerd om ruimte te maken voor SAC, zij het in een meer 'geïntegreerde' vorm, vergelijkbaar met een mashup concept. Tegelijkertijd neemt de planningsfunctionaliteit van SAC een steeds groter aantal functies van BPC over, waardoor ook deze gebruikers naar Analytics Cloud worden getrokken. Daarnaast wil SAP in 2019 de op PaaS-gebaseerde integratie van SAC met het SAP Cloud Platform, waarop SAC zelf is gebouwd en dat dit jaar de rol van de SAP Data Hub zal zien toenemen, verbeteren. Dit betekent dat de vier belangrijkste toepassingsgebieden van SAC; BI, Planning, Predictive en Application Design, verder worden ontwikkeld met deze architectuur in gedachten.

SAC LvdG1

SAP gaat echter ook door met het uitbreiden van de bestaande connectiemogelijkheden; waar we vorig jaar updates hebben gekregen voor de BW live verbinding, om bijna de volledige suite van BEx features te ondersteunen, staat dit jaar ook ondersteuning voor live BW/HANA modellen op de roadmap. Daarnaast streeft SAP er ook naar om bestaande functionaliteiten van hun huidige generatie tools, zoals eerdergenoemde BPC en bijvoorbeeld Lumira, te implementeren in SAC (later meer hierover).

Het voordeel van live connecties; direct en veilig

SAC stelt gebruikers in staat om business metadata te gebruiken zonder extra modellering, terwijl de onderliggende logica en autorisaties direct vanuit de live bron door worden getrokken. Gezien het feit dat SAP in 2019 de scope van zijn live connecties verder uitbreidt, is het geen overbodige luxe om wat meer te weten over hun werking.

SAC

De browser van de gebruiker vraagt bij het maken van een verbinding het bronsysteem om toegang tot de benodigde gegevens. Het bronsysteem (BW, HANA, etc.) vraagt vervolgens om de nodige credentials (Get/Post aanvraag voor SAML2). Nadat deze zijn ingevoerd, worden de opgevraagde gegevens (zoals bepaald door de query) vervolgens doorgestuurd naar de browser (dus niet persistent opgeslagen) en verrijkt met de relevante functionaliteiten die de gebruiker van SAC vraagt. Ook dit gebeurt via de browser, waarbij de SAC-functionaliteit als beveiligde metadata via Javascript rendering wordt verzonden; hetzij rechtstreeks, hetzij via een reverse proxy-methode. Via deze weg bereikt de data dus nooit de Cloud; laat staan dat deze opgeslagen wordt. Stories of modellen die in SAC zijn opgeslagen, dragen geen gegevens bij zich en tonen dus pas de benodigde informatie als de browser de hierboven beschreven authenticatiestappen opnieuw heeft uitgevoerd. Het uitgangspunt van dit concept is dat bij een live dataverbinding je gegevens nooit het bronsysteem verlaten; dit is een punt waarop SAC zich onderscheidt van haar concurrenten.

Run better mobile

Op gebieden waar de aanwezigheid van SAC minder prominent was, zoals op mobile devices, versterkt SAP nu haar positie met de toevoeging van Roambi in hun line-up. SAP heeft enige tijd geleden het moederbedrijf van Roambi, MeLLLmo Inc, overgenomen. SAP Roambi biedt gebruikers nu een uitgebreide omgeving voor het ontwikkelen van analytics en datavisualisaties op het SAC-platform, voor consumptie via Roambi zelf op allerlei verschillende mobiele apparaten. Als kers op de taart geeft SAP alle klanten met een SAC licentie ook gratis toegang tot Roambi. SAP heeft verklaard dat SAC en Roambi afzonderlijke tools zullen blijven en dat er geen toekomstige integratie tussen de twee is gepland. Wat betreft de SAC-app, welke vandaag de dag enkel beschikbaar is op IoS: deze wordt momenteel ook ontwikkeld voor het Android-platform. Wederom goed nieuws!

Predictive Scenarios

Een van de functies waarmee SAC dit jaar terrein gaat winnen is 'Predictive Scenarios'; dit is anders dan de reeds beschikbare Predictive Forecast functie. Met behulp van Predictive Scenarios kunnen gebruikers datasets met machine learning algoritmes analyseren en afstemmen op hun eigen invoerparameters. Je begint met het selecteren van één van de drie scenario's: classificatie, regressie of tijdreeksen. Van deze drie categorieën zijn een aantal voorbeeldcasussen af te lezen in het screenshot hierboven. SAC is dan in staat om het model te 'trainen' en gebruikers te informeren over de kracht en toepasbaarheid ervan via een verscheidenheid aan relevante statistieken. Deze inzichten kunnen erg nuttig en interessant zijn voor geavanceerde datagebruikers of zelfs voor data scientists.

Vervolgens is SAC in staat om snel eerdergenoemde bevindingen van het model te visualiseren via de Smart Discovery, naar mijn mening één van de leukste features van de tool, welke al beschikbaar is in de huidige release. Smart Discovery toont het model vanuit verschillende invalshoeken en biedt inzicht in de belangrijkste ‘influencers’ via SAP’s Natural Language Processing. Mochten deze resultaten nog niet geheel naar je wens zijn, dan kan je de Smart Discovery gewoon bewerken als een normaal Story.

Wanneer de Predictive Scenario-functionaliteit wordt gereleased, in combinatie met de Smart Discoveries en de opties voor R-gebaseerde scripts en visualisaties (beide al beschikbaar in de huidige release versie), biedt SAP misschien wel de meest toegankelijke machine learning opties van alle front-end tools in de markt.

Applicatieontwerp

De Application Designer (AD) is een andere veelbelovende (toekomstige) toevoeging aan SAC; een functionaliteit die ook SAP’s concurrentiepositie aanzienlijk zou kunnen verbeteren binnen deze markt. Hoewel de AD nog in ontwikkeling is, lijkt het erop dat deze een opvolger wordt van de Lumira Designer: er worden vergelijkbare mogelijkheden aangeboden om analytische toepassingen te bouwen met behulp van Javascript. Het geheel ziet er strak uit en voelt heel intuïtief aan, met een menu-indeling die vergelijkbaar is met die van een Story, maar dan uitgebreider en met de mogelijkheid om objecten op een ‘grid’ te klikken, wat erg handig is voor de ordening van je applicatie. Je hebt verschillende objecten (widgets genoemd) tot je beschikking, zoals onder andere radiobuttons, dropdowns, checklists of popups (containers). Deze kunnen gebruikt worden om een basis te leggen voor de analytische applicatie en kunnen allemaal bewerkt worden via customized scripting, wat op zijn beurt dynamische zichtbaarheid van objecten mogelijk maakt (zo kan je bijvoorbeeld snel schakelen tussen grafiek en tabel). SAP heeft aangegeven dat wanneer de Application Designer gereleased wordt, deze ook een eigen API-referentie voor scripting krijgt, wat makkelijk is als je wilt weten welke functies en velden beschikbaar zijn voor gebruik in je app. Daarnaast biedt de R-integratie, welke uiteraard ook beschikbaar is in de Application Designer, gebruikers de mogelijkheid om een beroep te doen op verschillende libraries voor handig algoritmegebruik of simpelweg het maken van aangepaste grafieken in combinatie met scripting.

De crux

Samenvattend denk ik dat we wel kunnen stellen dat SAP dit jaar serieuze stappen gaat zetten met Analytics Cloud; en dat is goed om te zien. SAP laat nu echt zien ook mee te willen komen met de lancering van Predictive Scenarios en de Application Designer, naast de 'regelmatige' verbeteringen voor de BI- en planningsmogelijkheden van SAC. Hoewel er nog steeds een aantal dingen op mijn wishlist staan voor nieuwe releases dit jaar, is de SAP consultant in mij blij met de ambities die SAC toont. Misschien is dit dan echt hét jaar van SAP’s ‘Intelligent Enterprise’; we gaan het meemaken.

Business Thema's

IT-Trends

Partners van deze blog

SAP

Kennismaken?

info@ciber.nl

Binnen één werkdag reactie

Onze locaties

Bekijk onze locaties

Contact
2.0.2